22 Eylül 2012 Cumartesi

Akrilik Kristal Parlatma İşlemi

Bugün kolumda ilk ve tek Antimagnetic Tonneau Amphibian'ım var.


Neredeyse mükemmel durumda olan bu saate her bakışımda keyfim yerine geliyor. Yaklaşık 40 yaşında olup da bu kadar temiz kalabilen bir saat, onu kullanan herkesin keyfini yerinen getirir elbette. 

Saati almamın üzerinden yaklaşık 5 ay geçmiş. Onu aldığımda bu kadar iyi durumda değildi. Hatta ilan fotoğraflarına ilk baktığımda oldukça kötü durumda olduğunu düşünmüştüm. Ama fotoğrafları biraz daha dikkatli inceleyince kadranının oldukça temiz ve görünen çiziklerin camındakilerle sınırlı olduğunu farkettim. Kasası da birkaç ufak çizik dışında fena değildi. Ancak, kesinlikle bakıma ihtiyacı vardı. İşte ilan fotoğrafı:


Saati bu şekilde kullanmaya gönlüm razı olmadı doğrusu. Kadranı son derece temiz olmasına karşın kristalin bu halde olması oldukça kötü bir izlenim bırakıyordu. Daha önceleri akrilik kristaldeki çizikleri giderenlerin tecrübelerini okumuş ve kullandıkları malzemeleri öğrenmiştim. Yabancı forumlarda genellikle son kat parlatma için Polywatch ya da Autosol kullanılıyor. Ancak ülkemizde her iki ürün de olmadığı ya da zor bulunduğu için başka bir malzeme aramaya başladım. Geçenlerde evde bir metal parlatıcısı bulmuştum. Onu denemeye karar verdim. İlk olarak eski bir Swatch üzerinde denedim ve hayli iyi sonuç aldım. Bunun üzerine Metylan marka metal parlatıcısını kullanmaya karar verdim. Bugün yolum bir yapı markete düşünce malzemeleri tedarik ettim.

Gereken malzemeler:
-1000'lik zımpara(600'lük kullananlar da var ama ben 1000'lik tercih ettim)
-1200'lük zımpara
-Metylan Metal Parlatıcısı


İlk olarak bezelini söktüğüm saatin metal kısımları zımparadan zarar görmesin diye bantladım. Ardından 1000'lik zımpara ile çizikler yok oluncaya kadar zımparaladım. Bu işlem için 600'lük zımpara kullananlar da var. Ancak benim saatteki çizikler çok derin olmadığı için 600'lük zımpara kullanmaya gerek duymadım. Çizikler yok olmasına rağmen saatin yaşına bağlı olarak oluşan mikro çatlaklar fotoğrafta görülüyor. Bu çatlakları yok etmek için yapılacak tek şey kristal değişimi. Ona da gerek duymuyorum. İşlem sonrası fotoğraf:


Sonra aynı işlemi 1200'lük zımpara ile tekrarladım. Bundaki amaç yüzeyi mümkün olduğunca pürüzsüz hale getirebilmek. Aynı zamanda kalan çizikleri de yok etmek. İşlem sonrası fotoğraf:


Oldukça pürüzsüzleşen ama mat olan yüzeyin son kat parlatma işlemi için az miktarda Metylan'ı kristalin üzerine bıraktım.


Metylan ile parlatma için pamuklu bir kumaş kullandım. Yaklaşık 3 dakika kadar kristali Metylan ile ovdum. Zaten bir zaman sonra Metylan kuruyor ve dökülmeye başlıyor. İşlem sonrası fotoğraf:


Bütün bu işlemlerden sonra geriye kristali aynı pamuklu kumaşın temiz bir tarafı ile silmek kalıyor. Sildikten sonraki hali şöyle oldu:


Görüldüğü gibi ilk denemem olmasına karşın işlem gayet başarılı oldu. Kristaldeki mikro çatlaklar dışındaki bütün çizikler yok oldu.

İşte bu da bezel takılmış hali:


1 yorum:

  1. merhaba bu parlatma işlemi çok ilgimi çekti bende de dededen kalma bir yadigar var onun camını parlatmak istiyorum ama tam anlayamadım zınparalarla camı mı zınparalıyorsunuz yoksa metal yüzeyi mi?

    YanıtlaSil