13 Aralık 2012 Perşembe

Poljot All Steel



İlk Poljot'umun bir All Steel olmasını tercih etmiştim. Sahip olmaktan son derece büyük keyif aldığım bu All Steel Poljot'tan sonra ikinci Poljot'um da yine bir All Steel oldu.

Bu saat de en az diğer All Steel kadar iyi durumda.


Saatin üretim yılları ve tarihi bağlantıları hakkında daha önceki All Steel incelemesinde gerekli bilgileri vermiştim. Bunları tekrar etmek yerine iki All Steel arasındaki fiziki farklılıklardan bahsetmek istiyorum.


Diğer All Steel kurma işlemini oldukça zorlaştıran yapıda bir kurma koluna sahipken bu saat son derece ergonomik, dişli ve kubbeli bir kurma koluna sahip.


Önceki All Steel'in 18mm'lik boynuz aralığına karşın bu saat 16mm'lik aralığı sahip boynuzlara sahip ve bu boynuzlar kasadan belirgin şekilde ayrı görünecek şekilde tasarlanmış. Bu tasarım bana Almaz'ların kasa tasarımı hatırlattı. Neredeyse aynı dönemin saati olmalarının etkisi olabilir. 


32mm'lik çapıyla oldukça küçük bir kasaya sahip olan saat, Sovyet saatlerinde daha önce hiç karşılaşmadığım bir bilezikle geldi.


Çelik kasaya uyumlu bir bilezik olsa da günlük kullanıma uygun görünmüyor. Ancak saatle beraber uzun yıllar kullanıldığına eminim. 

Daha önceki incelememde bazı Poljot All Steel saatlerin arka kapaklarında Foreign yazısı bulunduğunu ve bu yazıya sahip saatlerin daha erken döneme ait olduklarından söz edildiği, ancak bunun muhtemelen sadece bir varsayımdan ibaret olduğunu düşündüğümden bahsetmiştim. Bir önceki Poljot'un aksine bu saatte Foreign yazısı bulunuyor.


Arka kapaktaki Waterproof ibaresi de dikkat çeken bir diğer nokta. Bildiğim kadarıyla Waterproof daha erken dönemde üretilen saatlerde kullanılan bir tanımdı. Bu ibare, sonraki yıllarda üretilen saatlerde Waterprotected olarak değiştirilmiştir. Hiçbir saatin tamamen su geçirmez olmadığı, sadece belli bir dereceye kadar sudan korunabildiğinin farkına varılmış olmalı. 

Önceleri hem Foreign hem de Waterproof ibareleri bulunan bu saatin gerçekten de erken dönem üretimlerinden olduğuna emindim. Ancak karşıma Foreign ve  Waterprotected ibareli bir All Steel örneği çıkınca bu varsayımım da sarsıldı.

watch22@WUS/F10
Belki de sadece Waterproof ibareli saatler erken döneme aittir; kimbilir...

Gelelim saatimin arka kapağının içine:


Saatin arka kapağının iç kısmında solmaya yüz tutmuş 51 yıllık bir mühür var. Bu mühürde 61.3.3 tarihi mevcut. Bu tarih, saatin üretiminin yapıldığı tarih aralığının içinde yer aldığından ilk olarak üretim tarihinin mühür olarak basılmış olma ihtimali aklıma geldi. Ancak All Steel'ler de ve doğrusu diğer hiçbir Sovyet üretimi saatte böyle bir geleneğin olmadığını öğrendiğimde saati tamir eden ya da bakımını yapan ustanın bu işlemin tarihini mühür olarak bastığı ihtimali ortaya çıktı. Ancak neredeyse üretim zamanı ile aynı anda neden bir bakım ya da tamir gördüğü konusunda bir fikrim yok. Belki de üretim tarihi hipotezini görardı etmemek gerek. 


Saatin arka kapağı su ve nemden korumayı arttırmak için iki parçalı olarak üretilmiş. Bu yapı sonraki yıllarda Vostok Amphibian serisinde de tercih edilmiştir.

Saat içinde -tıpkı diğer All Steel'de olduğu gibi- Poljot 2409 mekanizma kullanıyor.


17 taşlı olan bu mekanizma hakkında diğer incelemede söz etmiştim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder